Wednesday, 5 October 2016

important gk2016 questions for group2 exam

MOST IMPORTANT 25 QUESTIONS OF GENERAL KNOWLEDGE FOR COMPETITIVE EXAM.. 2016 - 2017
1. Which is the host country of 31st edition of Summer Olympics?
Answer: Brazil
2. How many countries participated in the Rio Olympics 2016?
Answer: 205
3. How many sporting disciplines were held during the Summer Olympics 2016?
Answer: 42
4. What is the theme and motto of 31st Summer Olympics?
Answer: World Peace and Environment is the theme and A New World is the motto
5. Name the Mascot of Rio Olympics 2016?
Answer: Vinicius
6. Who is the Indian Flag Bearer at the opening ceremony of 31st summer Olympics on 5th August, 2016?
Answer: AbhinavBindra (Shooting)
7.Who is the first Indian medallist at Rio Olympics?
Answer:Sakshi Malik (Bronze, 58 Kg Freestyle Wrestling)
8. Who is the first Indian Woman to win a Silver medal and the first Indian shuttler to reach the Final?
Answer: PV Sindhu(Silver, Women's Single Badminton)
9. How many Indian Athletes participated in 31st Summer Olympics, Brazil?
Answer: 117
10. Which is the Largest Olympic Team of 2016 Rio Olympics?
Answer: USA (554 athletes)
11. Which is the Smallest Olympic Team of 2016 Rio Olympics?
Answer: South Pacific Nation of Tuvalu (1 athletes)
12. Who won the first Gold Medal at Rio Olympic?
Answer: Virginia Thrasher (Women's 10 meter air rifle, USA)
13. Name the athlete who won highest Individual Medal at Rio 2016?
Answer: Michael Phelps (Swimmer) (6 Medals: Gold- 5, Silver-1, USA)
14. The countries who won their first-ever medal at Olympics were
Answer: Fiji, Jordan and Kosovo all of them claimed gold
15.Which country topped the medal tally at Rio Olympics 2016?
Answer: USA (46 Gold, 37 Silver and 38 Bronze)
16. Who is the Youngest athlete of 2016 Rio Olympics?
Answer: Meet Gaurika Singh (13-Year Old, Swimmer, Nepal)
17. Who is the Youngestathlete to win Gold Medal?
Answer: RenQian (15-Year Old, Women's 10m Platform Diving Event)
18. What are the New Sports Events at Rio Olympics 2016?
Answer: Golf, Rugby
19. Who is the India's Flag-bearer at Closing Ceremony at Summer Olympics 2016?
Answer: Sakshi Malik
20.Headquarter of Indian Olympic Association (IOA) is located at
Answer: New Delhi
21. Who is the President of Indian Olympic Association (IOA)?
Answer: NarayanaRamachandran
22. Who is the General Secretary of Indian Olympic Association (IOA)?
Answer: Rajeev Mehta
23. In which stadium the Opening & Closing Ceremony of 31st Rio Olympics held?
Answer: MaracanĂ£ Stadium, Rio de Janeiro, Brazil
24.Headquarter of International Olympic Committee (IOC) is located at
Answer: Lausanne, Switzerland
25. Who is the President of International Olympic Committee (IOC)?
Answer: Thomas Bac

global index2016


TSPSC GROUP2 tips to crack


Sunday, 2 October 2016

sport current affair matter

Sports Sector Gets the Infrastructure Status


   
The Union Finance Ministry has decided that sports infrastructure will be included in the harmonised master list of infrastructure sub-sectors.  Earlier, the Ministry of Youth Affairs & Sports Affairs had moved the proposal for inclusion of sports in the list to address the issue of the deficit of sports infrastructure in the country.

Gujarat Heritage site

Gujarat's Rani Ki Vav named Cleanest Heritage Site



Gujarat's 900-year-old Rani ki Vav (the Queen's Stepwell) has been named as the 'Cleanest Cultural Heritage Site'in the nation. The award was presented by Prime Minister Narendra Modi at the Indian Sanitation Conference in Delhi. 
Further, Surat was named as the cleanest railway station, and Chandigarh's Post Graduate Institute of Medical Research and Education was named the cleanest hospital.under the Swachh Bharat Abhiyan. 
Himachal Pradesh's Mandi district was named the cleanest district in hilly areas, while Maharashtra's Sindhudurg district was named the cleanest in plain areas.

M.S. Sahoo appointed chairman of Insolvency and Bankruptcy Board



M.S. Sahoo, a financial markets expert, was appointed as IBBI (Insolvency and Bankruptcy Board) Chairperson for a period of five years. Prior to this appointment, Sahoo was a Member of Competition Commission of India (CCI). He was also a Whole Time Member of the Securities and Exchange Board of India (Sebi). 

General Agriculture – Model Test – 1

16. The Mango variety suitable for High density planting is ………………
a. Amrapali b. Sindhu c. Ratna d. Dasheri
Ans. A
17. B.P. Pal is a variety of ………………………
a. Rose b. Chrysanthemum c. Gladiolus d. Jasmine
Ans. A
18. Pellagra is due to the deficiency of …………….
a. Niacin b. Folic Acid c. Biotin d. Pyridoxine
Ans. A
19. Brown revolution stands for the vitalization of ………………….
a. Horticulture b. Oil seeds c. Agro-food
processing
d. Forest-wood
Ans. C
20. The most abundant element in the living systems is …………………………
a. Oxygen b. Nitrogen c. Hydrogen d. Carbon
Ans. A
21. The Union Government differed decision on allowing the cultivation of genetically modified
…………
a. Cotton b. Maize c. Rice d. Bringal
Ans. B
22. The colour of golden rice is due to …………….
a. Carotene b. Xanthophyll c. Loss of Chlorophyll d. None
Ans. A
23. The food grain production in India during 2012-2013 is estimated at ……………………….
a. 212 MT b. 196 MT c. 187 MT d. 183 MT
Ans. D
24. The state, leading in the coffee production is ………………..
a. Kerala b. Assam c. Tamilnadu d. Karnataka
Ans. D
25. How many National Bureaus working under ICAR ?
a. 4 b. 5 c. 3 d. 2
Ans. B
26. Over the years the per cent contribution of agriculture to GDP is ………………………
a. Decreasing b. Increasing c. Fluctuating d. Stable
Ans. A
27. Boroa leaved weeds are controlled by ……………………..
a. Paraquat b. Dioxin c. 2,4-D d. Dutachlor
Ans. C
28. Khaira in Rice is due to the deficiency of ……………………………
a. Mn b. Zn c. Fe d. Cu
Ans. B
29. Saltation is type of ……………………………………..
a. Water erosion b. Salanization process
of soil
c. Wind transport d. None
Ans. C
30. Most abundant protein in the world is ………………………..
a. Albumin b. Rubisco c. Caesin d. OAA
Ans. B

General Agriculture – Model Test – 1

1. Which of the following is a short day plant?
a. Sugar cane b. Sugar beet c. Wheat d. Onion
Ans. A
2. Density of water is maximum at ……………
a. 40C b. 00C c. 1000C d. Density is always one.
Ans. A
3. Ufra disease in Rice is caused by
a. Melaidogyne b. Anguina c. Pratylenchus d. Ditylenchus
Ans. D
4. The fruit in mustard is ……………..
a. Siliqua b. Hesperidium c. Lomentum d. Pepo
Ans. A
5. The content of nitrogen in ammonium sulphate is …………….
a. 21% b. 16% c. 33.5% d. 25%
Ans. A
6. Herbicides are not used in the dust formulation, because of ……………………..
a. High
concentration
b. Persistence c. hazardous to cattle d. Drift Hazard
Ans. D
7. White ear in Rice is due to ………………………
a. Stem Borer b. Gall midge c. Cut worm d. Gundhi bug
Ans. A
8. The fungicide most effective against smut is ………………..
a. Vitavax b. Plantavax c. Tricyclazole d. Ediphenphos
Ans. A
9. The inflorescence of sugarcane is …………………..
a. Panicle b. Spike c. Curd d. Arrow
Ans. D
10. Pairing of homologous chromosomes during Zygotene is called …………………
a. Synapsis b. Chiasma c. Fertilization d. Double fertilization
Ans. A
11. First stable product formed in C3 plants is ……………….
a. PGA b. OAA c. Glucose d. Maleic Acid
Ans. A
12. Example of an International/Universal pest is ………………….
a. Desert Locust b. Pectinophora c. Gall midge d. Spodoptera
Ans. A
13. Longest Meiotic Phase is ………………………..
a. Prophase b. Metaphase c. Anaphase d. Telophase
Ans. A
14. Example of C4 plant is …………………..
a. Rice b. Wheat c. Maize d. All
Ans. C
15. The green house gas that is released from paddy fields is ……………………
a. CO2 b. CH4 c. N2O d. NH3